rutte1

Het kabinet wankelt.
De vraag die vorig jaar iedereen bezighield, wordt ook dit jaar weer gesteld: haalt het kabinet de Kerst? De kabinetscrisis van vorige maand om de zorgplannen hebben het kabinet langs de rand van de afgrond doen scheren. Adri Duivesteijn en twee andere PvdA-senatoren rebelleerden tegen de plannen van het kabinet.
De VVD was op z’n zachtst gezegd niet blij met de plotselinge kamikaze-actie van de PvdA. De kerstcrisis zorgde voor een flinke deuk in het vertrouwen bij de twee coalitiepartijen. Hoe betrouwbaar is de PvdA nog? Wat voor zin heeft het nog om met ze te regeren?

Telegraaf-columnist Paul jansen schreef gisteren een lezenswaardige column waarin hij de rebellie van de PvdA behandelt en wat de gevolgen ervan zijn voor het kabinet van Mark Rutte. Jansen schrijft dat er vanuit zowel VVD als PvdA nu wordt gezegd dat de crisis “een storm in een glas water” was, niets meer.
Maar, zo constateert Jansen ook, er is wel iets veranderd in de coalitie, fundamenteel veranderd. Volgens hem wordt er nu door VVD’ers beweerd dat het kabinet vorige maand was gevallen als het om een ander thema zou zijn gedaan dan het beperken van de vrije artsenkeuze.

Dat het kabinet zou vallen om de vrije artsenkeuze wilden de liberalen in geen geval, omdat ze dan een campagne in zouden moeten waarin ze die beperking van de vrije artsenkeuze zouden moeten verdedigen. Tijdens de kabinetscrisis trommelden ze de partijvoorzitter en de campagneleider op, maar uiteindelijk hebben ze toch maar niet besloten de verkiezingen in te gaan met zo’n moeilijk te verkopen boodschap. Een wijs besluit, gezien vanuit de VVD.
Maar het kabinet had dus wel om iets anders kunnen vallen. Citaat uit Jansens column:
"Als het om asiel was gegaan, had het kabinet niet meer bestaan, klinkt het stoer in de VVD. Het is geen geruststellende boodschap. Lastige asielkwesties dienen zich de komende tijd genoeg aan, zoals rond het zogeheten bed, bad en brood. En dan zijn er hoofdpijndossiers als een nieuw belastingstelsel. Een liberaal voorspelt weinig goeds. “Dit wordt het laatste jaar van Rutte II.”

Als de VVD de poot stijf houdt als het gaat om asielkwesties of belastingen, ja, dan zou de partij inderdaad een head start hebben bij de volgende landelijke verkiezingen. De liberalen hebben er baat bij dat het kabinet om zoiets valt, en niet om iets waar het lastig mee campagnevoeren is. De rechtse kiezer moet straks denken: “Oh, zie je wel, de VVD is best wel rechts, ik ga maar weer op ze stemmen.” Ik trap er deze keer niet in.

BroN